top of page

Een moeilijke beslissing voor Belgische inwoners: Warmtepomp of een duurzaam alternatief?

Bijgewerkt op: 4 jul. 2023


Al sinds 2021 is het verboden grote bouwprojecten aan te sluiten op het aardgasnet, zelfs als het gebouw een woonfunctie heeft. Daarnaast betaalt sinds juli 2022 iedereen die zijn nieuwbouwwoning nog wel op aardgas mag aansluiten een aansluitkost tot €1400,00 in plaats van het voormalige forfait van €250,00.



De overheid wilt het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas drastisch doen dalen en meewerken aan een klimaatneutraal Europa. Verwarmen op gas wordt dus duidelijk moeilijker en de opstartkosten als maar hoger, dus waarvoor kies je nu best wanneer je een nieuwbouwproject of -woning bouwt? Calinova helpt je graag verder met persoonlijke adviezen, renderende oplossingen en professionele service & installatie.


Volgens nieuwe cijfers wordt er in Vlaanderen ieder kwartier een woning op gas aangesloten, terwijl dit over 2 jaar verboden wordt. Indien het zou gaan over het vervangen van een oude stookolieketel door een duurzame condenserende gasketel kunnen we dit in de meeste gevallen alleen maar toejuichen. Helaas gaat het in de realiteit meestal om nieuwbouwprojecten, die meestal ook efficiënt verwarmd kunnen worden door een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet.



Een warmtepomp: hét duurzaamst en milieuvriendelijkst

Een zeer goede en toekomstgerichte oplossing is het kiezen voor een warmtepomp om woningen en andere gebouwen te verwarmen. In 2022 kozen er dan ook zo’n 30.000 Belgische huishoudens en ondernemingen voor de installatie van een warmtepomp. Een goed, maar traag begin als we kijken naar onze noorderburen

die vorig jaar zo’n 110.000 warmtepompen installeerde. Ons land hinkt zoals gewoonlijk weer een beetje achterop, ondanks alle voordelen die een warmtepomp met zich mee brengt.


Een warmtepomp is veruit de duurzaamste en milieuvriendelijkste keuze. Momenteel is het nog wel noodzakelijk dat je woning zeer goed geïsoleerd is en bij voorkeur kan verwarmen met behulp van systemen op lage temperatuur, denk bijvoorbeeld aan vloer- & gevelverwarming.



Alternatieven voor een warmtepomp om duurzaam te verwarmen:

Is uw woning nog niet goed geïsoleerd of wil je je informeren over duurzame alternatieven voor het verwarmen van jouw woning en sanitair water? Hier helpen wij je natuurlijk graag mee verder.


Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp is de ideale tussenoplossing voor mensen bij wie de woning nog niet optimaal geïsoleerd is. Voor de installatie van een hybride toestel is wel een aardgasaansluiting vereist. Dit toestel is een samensmelting van een aardgasketel en een lucht-water warmtepomp.


Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat de sturing zelf bepaald wanneer in welke mate hij fungeert als warmtepomp of als gasketel. Deze sturing is aanpasbaar en houdt rekening met factoren van buitenaf, zo geniet u steeds van de beste keuze voor jouw situatie en bespaart u op jouw factuur. Heb je na de installatie bijvoorbeeld jouw woning beter geïsoleerd? Dan laat je de installatie geleidelijk steeds meer mee overschakelen naar een warmtepomp en gebruik je minder fossiele brandstof.




Condenserende (gas)ketel

Een condenserende ketel is net zoals de hybride warmtepomp een slimme keuze voor woningen die nog niet voorzien zijn om te verwarmen op een warmtepomp. Deze ketel werkt nog wel op fossiele brandstoffen maar gaat hier veel efficiënter mee om dan een klassieke ketel. Hij recupereert uitgestoten gassen en is hierdoor ook veel beter voor het milieu en gasrekening.


Geen gasaansluiting thuis? Er bestaan ook condenserende ketels op aard- of propaangas.


!Tip: Stook je nog met een oude gas- of stookolieketel? Maak dan nu nog de switch naar een condenserende gasketel (indien mogelijk) en geniet nog van de voordelige premies. Deze premie is nog geldig op alle condenserende gasketels aangekocht voor 31 oktober 2023!



Warmtepompboiler (enkel sanitair water)

Een warmtepompboiler is een goed alternatief voor wie zijn water verwarmt met klassieke systemen. Deze soort boiler zal tot 3/4de van zijn energie uit de omgevingswarmte halen en is hierdoor veel zuiniger dan gewone installaties.


!Tip: een warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen is voor vele een zeer interessante keuze!




Zonneboiler (enkel sanitair water)

Je dak is er niet enkel om je droog te houden en zonnepanelen op te leggen, maar het is ook de ideale plaats om je sanitair water te verwarmen met behulp van zonnecollectoren en een zonneboiler.


Doorheen de zonnecollectoren op het dak stroomt een vloeistof die gedurende de dag wordt opgewarmd door zonlicht. Deze warmte wordt op zijn beurt weer afgegeven aan uw leidingwater in een warmwatervat en hierna geniet u van milieuvriendelijk warm water!




Nood aan deskundig advies voor jouw woning?

Contacteer ons via onderstaande knop



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page