top of page

Verwarming

Titel Verwarming: duurzame verwarmingsketels, efficiente vloerverwarming en andere verwarmingssystemen in SInt-Truiden
verwarmingsketels

Een goede verwarmingsketel zorgt er voor dat er snel warm water doorheen jouw verwarmingscircuit en radiatoren wordt gestuurd, met een aangenaam warmte gevoel in huis als gevolg. De ketel gebruikt hiervoor aardgas of mazout.

Warmt het huis snel op

Budgetvriendelijke keuze

Gemakkelijk te reguleren en controleren

Witte Weishaupt Verwarmingsketel

Soorten ketels:

  • Condenserende gasketel (gascondensatieketel)

Een condenserende gasketel werkt op gas of mazout, maar is veel efficiënter dan een klassieke gasketel. Een condenserende ketel zal rookgassen die ontstaan tijdens de verbranding recupereren en gebruiken om hier opnieuw warmte-energie van te maken. Normaal gesproken worden deze gassen via de schoorsteen of een rookafvoerkanaal naar buiten gestuurd. Vanzelfsprekend is een condenserende gasketel dus vele malen beter voor het milieu.

Gasketel condenserend icoon
  • Hoogrendementsketel (HR-ketel)

Een hoogrendementsketel is een verbeterd alternatief op de ouderwetse gasketel op aardgas of stookolie, maar nog steeds slechter en veruilender dan de moderne condensatieketel.

Gasketel Hoogrendement (HR)
  • Klassieke gasketel op mazout of aardgas (conventionele ketel)

Bij Calinova werken we graag mee aan een duurzame planeet! We werken dan ook enkel met duurzame en toekomstgerichte producten. Een conventionele gasketel is door de overheid sinds 2022 verboden. Enkel wie al over een aardgasaansluiting beschikt komt nog in aanmerking voor een nieuwe ketel op aardgas, maar ook hier adviseren we toch een duurzamer en efficiënter alternatief.

Klassieke gasketel icoon
vloerverwarming

Wat dacht je van lekker warme voeten, veel leefruimte en minder stof? Dat is nu net waar een vloerverwarming het verschil maakt. Je hebt geen hete radiatoren nodig die nogal eens gevaarlijk kunnen zijn en bovendien is het systeem minstens even gemakkelijk in gebruik.

Zorgen om grote installatiewerken? Niet nodig!

Vloerverwarming is snel en gemakkelijk te installeren. Daarnaast werkt het ook nog eens met bijna alle typen vloeren.

✓ Energiezuinig

✓ Plaats besparend (geen radiatoren)

✓ Aangename warme vloer

✓ Zeer veilig

✓ Laag temperatuurverwarming

Comfort op het tapijt - Ervaar warmte en comfort op vloerverwarming terwijl je ontspant met een boek
Grafische voorstelling van vloerverwarmingdoor rode lijnen op zwarte blokjes - Efficiënte warmteverdeling
Airconditioning

Een airconditioning enkel om af te koelen? Dat is verleden tijd.

 

De hedendaagse airco-systemen kunnen jouw woning perfect afkoelen én verwarmen. Door de gemakkelijke en snelle installatie bent u in no-time voorzien van een moderne en duurzame airco en geniet u van de ideale temperatuur het hele jaar door!

 

Bovendien zijn airco’s doorheen de jaren een stuk milieuvriendelijker geworden en hebben ze een lange levensduur, vaak van +15 jaar. Wie het nog duurzamer wilt aanpakken kan ook opteren voor een warmtepomp als airconditioner.

Naast duurzaam en aangenaam zijn airco’s ook nog eens een aanwinst voor uw gezondheid. Het systeem kan luchtvochtigheid controleren en bijsturen en zorgt steeds voor gefilterde lucht zonder vervuilde deeltjes in uw kamers.

Rode Bosch airconditioning in Calinova winkel Sint-Truiden - Verfrissende koeling en comfort voor elke ruimte

✓ Verwarmen en verkoelen

✓ Optimale luchtvochtigheid

✓ Lange levensduur

✓ Gefilterde lucht

✓ Zuinige installatie

Radiatoren

De meeste woningen zijn voorzien van radiatoren voor het verwarmen van de woning. Radiatoren kunnen kamers zeer snel verwarmen en geven een aangenaam warmtegevoel.

Snel warm

Aangenaam warmtegevoel

Gevaarlijk (heet oppervlak)

Neemt plaats in

Witte radiator - Stijlvolle verwarming voor een comfortabel binnenklimaat

Uw woning duurzamer maken?

Kies dan voor vloerverwarming!
Duurzame laagtemperatuurverwarming zoals warmtepompen werken het best met grote verwarmingselementen zoals vloer- en wandverwarming. De aanvoer temperatuur van deze systemen is te laag voor het verwarmen met radiatoren.

Warmtepompen

Een warmtepomp is dé manier om milieuvriendelijk te verwarmen terwijl u bespaart op uw energiefactuur.

 

Het is een duurzamer alternatief voor een condenserende gasketel en bied dan ook meer comfort. De meeste warmtepompen kunnen in 2 richtingen werken, is het erg warm, dan kan een warmtepomp de rol van airco op zich nemen door je woning af te koelen.

Verminder drastisch je CO2-uitstoot

✓ Minimaal onderhoud nodig

Zuinig verwarmen & passief afkoelen

✓ Onuitputtelijke energiebron

Weishaupt warmtepompsysteem - Duurzame verwarming en koeling voor energie-efficiënte oplossingen

Soorten warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan zowel functioneren als een warmtepomp als verwarmingsketel. De sturing van de installatie bepaalt de manier waarop de warmtepomp zal werken (eerder als een gasketel of als een echte warmtepomp). De sturing kan doorheen het jaar aangepast worden, zo geniet je op de juiste momenten van de voordeligste energieprijs. Slimme + weersafhankelijke sturing De hybride warmtepomp houdt rekening met de buitentemperatuur én de realtime opbrengst van zonnepanelen indien deze aanwezig zijn. Voor wie? Een hybride warmtepomp is een ideale tussenoplossing voor mensen die hun woning op een duurzamere manier willen verwarmen, maar waar de isolatiewaarde van de woning nog niet optimaal is voor het plaatsen van een warmtepomp. Investeer je na verloop van tijd in de isolatie van je woning? Dan laat je eenvoudig de hybride warmtepomp geleidelijk mee overschakelen tot hij volledig als warmtepomp fungeert.

Hybride
LuchtLucht
  • Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht(-lucht)warmtepomp gebruikt de ventilatielucht als warmtebron. Met een beperkt energieverbruik houdt deze warmtepomp in combinatie met andere verwarmingssystemen uw woning het hele jaar door op een duurzame manier warm of koel. Een lucht-lucht warmtepomp, soms ook wel de ventilatiewarmtepomp genoemd, vervult in principe dezelfde rol als een airco, maar is in tegenstelling tot een airco in de eerste plaats ontworpen voor het verwarmen van jouw woning. Natuurlijk kan deze lucht-lucht warmtepomp jouw woning ook actief verkoelen. • Geen buitenunit • Verwarmen & koelen • Ventilatielucht als warmtebron • Lage kost

Luchtwater
  • Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt ook warme lucht aan de buitenomgeving en verplaatst deze warmte met een koelmiddel door uw verwarmingssystemen waar de warmte weer afgegeven wordt. Er bestaan lucht-water warmtepompen met een binnen- en buitenunit (split), maar er zijn ook varianten met enkel een buitenunit (monoblock). Lucht-water warmtepompen zijn flexibel plaatsbaar en daarvoor een zeer goede keuze als je van plan bent te renoveren. De warmte geleverd door een lucht-water warmtepomp kan ook gebruikt worden voor warmwatervoorziening. • Flexibel plaatsbaar • Lucht als warmtebron • Ook geschikt voor warm waterbereiding • Koelen in de zomer mogelijk

Waterwater
  • Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp kan gebruik maken van grondwater, koelwater, of oppervlakte water om gebouwen te verwarmen. Deze warmtepomp haalt een zeer hoog rendement en is ideaal voor grotere gebouwen. Voor een optimale werking dienen er voldoende diepe putten geboord te worden, wat voor particulieren vaak minder haalbaar is. • Ideaal voor grotere gebouwen • Zeer efficiënt • Diepe waterputten vereist • Stabiele opbrengst

Geothermisch
  • Geothermische warmtepomp

Een grond-waterwarmtepomp (of geothermische warmtepomp) gebruikt de aardwarmte om jouw woning te verwarmen. Het magma in de aardkern zorgt voor een warme en constantere temperatuur ondergronds. Door een ondergronds netwerk van captatiebuizen gevuld met water en een koelvloeistof wordt de warmte naar boven tot in de woning geleid. Er bestaan zowel geothermische warmtepompen met een horizontaal als een verticaal captatienetwerk. Het beste rendement wordt behaald door warmtepompen met een verticaal netwerk, maar ook het rendement van een warmtepomp met horizontaal opvangnetwerk is steeds een hoger dan dat van warmtepompen op basis van lucht. Installaties met een horizontaal netwerk liggen verspreid over een grote oppervlakte op meer dan 1 meter diepte. De diepte wordt bepaald op basis van jouw huidige isolatiegraad, verwarmingsinstallaties en grondsamenstelling. Voor de installatie van een horizontaal netwerk dient er over een grote oppervlakte gegraven geworden, denk dus goed na indien je tuin reeds aangelegd is. In tegenstelling tot de horizontale captatienetwerken reikt een verticale warmtecollector veel dieper de grond in. Door middel van sondes die tot wel 150m diep gaan wordt de warmte tot in de woning geleid. Voor de installatie van deze sondes dient er een geothermische boring uitgevoerd te worden door een professional, waardoor de installatiekosten meestal hoger liggen. In sommige gevallen is er ook een vergunning vereist voor het laten uitvoeren van geothermische boringen. In de zomer kan het water (dat op dat moment kouder is dan de buitentemperatuur) ook gebruikt worden om de woning af te koelen, dit wordt ook wel eens free-cooling genoemd. • Hoogste installatiekost/Hoogste rendement • Met ondergronds captatienetwerk • Verwarmen en verkoelen • Minste energieverbruik • In sommige gevallen vergunning vereist • Aardwarmte als energiebron

Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is een soort lucht-water warmtepomp specifiek ontwikkeld voor warm watervoorziening voor sanitaire doeleinden.

Beste boilerkeuze voor EPB & EPC

Uiterst duurzaam

✓ Veel minder CO2-uitstoot

✓ Snelle terugverdientijd

Weishaupt warmtepompboiler - Efficiënte warmwateroplossing voor energiezuinig gebruik
bottom of page